• Unisun Energy

Unisun Energy, op weg van China naar wereldwijd in 7 jaar.

Bijgewerkt: apr 7

Unisun Energy, oorspronkelijk opgericht in Shanghai in 2013, heeft enorme stappen gemaakt in de wereldwijde energiesector. Het bedrijf streeft ernaar om wereldwijd hoogwaardige energiecentrales te ontwikkelen, zodat klanten wereldwijd toegang hebben tot schone energie. Dit gebeurt door het investeren, ontwikkelen, bouwen en exploiteren van zonnepanelen installaties. Unisun lijkt op de goede weg om dat streven waar te maken, want binnen slechts 7 jaar heeft het een geïnstalleerde capaciteit ontwikkeld van meer dan 1 GW en een voetafdruk in meer dan 100 steden, verspreid over 5 continenten. We spraken Unisun’s Europese General Manager - Andre Kempenaars - en Business Development/Project Director - Leon Heijkoop - over de activiteiten van het bedrijf in Europa, hoe ze verschillen van andere continenten en waar ze toekomstige kansen zien.


Een interview met Andre Kempenaars, General Manager Europe, & Leon Heijkoop, Business Development Director

Zou u kunnen beginnen met het introduceren van Unisun Energy en diens activiteiten?

AK: Terwijl we zijn begonnen in China en ons hoofdkantoor in Shanhai zit, opereren we nu wereldwijd met vestigingen in India, Japan, de Verenigde Staten, Australië en uiteraard Europa. Onze Rotterdamse vestiging opende in 2016 en is eigenlijk de hub voor al onze Europese activiteiten, vanuit waar we ontwikkelen, bouwen en opereren. We realiseren plannen voor schone energie met een focus op grootschalige zonne-energie, waaronder zowel grond en dak projecten als drijvende projecten. We doen geen residentiële projecten, maar we doen bijvoorbeeld wel zonnepanelen voor grote winkelketens


We installeren niet alleen zonnepanelen en verkopen energie aan het net, we houden ons ook bezig met slimme energie. Zo maken we het bijvoorbeeld mogelijk om zelf opgewekte energie zo optimaal mogelijk te gebruiken, en vraag en aanbod als het ware zelf te balanceren. Ook in financieel opzicht maken we het mogelijk energie te optimaliseren, door deze te verkopen aan het net wanneer prijzen hoger zijn, in periodes waarin er een piek is in de vraag.


In Europa hebben we een groot netwerk van experts die kansen en mogelijkheden analyseren in alle landen. Waar deze significant genoeg zijn, creëren we een lokale entiteit. In elke situatie is het belangrijk om mensen in het veld te hebben met sterke lokale kennis.


Kunt u wat vertellen over projecten die eruit springen?

LH: Ons grote Nederlandse zonnepark van 11,75 MW in Rilland is begin 2019 op het net aangesloten. Dit op de grond gemonteerde park heeft meer dan 34.000 N-type bificiale dubbelglas PV-modules, en produceert naar verwachting 10.865 MWh elektriciteit per jaar. Dat is genoeg om meer dan 2.500 huishoudens te voorzien, en jaarlijks 10.000 kiloton CO2-uitstoot te compenseren.


Twee andere noemenswaardige Nederlandse projecten die tegen het einde van het jaar gebouwd moeten zijn, zijn de 14MW zonnecentrale op Rotterdam Airport naast de landingsbaan, en de 12,6MW zonnecentrale in Abdissenbosch, Landgraaf. Die laatste is speciaal ontworpen om naadloos te integreren in een beschermde natuuromgeving.


Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een 3,8MW zonnecentrale in Malta, met panelen die met hangers op een dak van 24.000 m² op het vliegveld worden geïnstalleerd, waarvan de bouw begin 2021 van start gaat.


De toekomst van schone energie gaat niet alleen over het produceren van hernieuwbare energie, maar ook over opslag en systeemflexibiliteit om het gebruik van energie te optimaliseren.

Andre Kempenaars Leon Heijkoop

General Manager Europe Business Development Director

bij Unisun Energy. bij Unisun Energy.Hoe ziet u de toekomst van schone energie en welke uitdagingen denkt u dat het met zich mee zal brengen?

AK: De meest directe uitdaging uitdaging is dat de locatie van de netaansluiting zich zo dicht mogelijk bij het project bevind, of dat er überhaupt voldoende netcapaciteit beschikbaar is, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Het volume aan net-gekoppelde hernieuwbare energiebronnen groeit sneller dan het aankan. Als gevolg hiervan wordt opslag steeds belangrijker, om overbelasting van het net te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat de overheid het gebruik hiervan naast hernieuwbare energieprojecten stimuleert. Zonder voldoende opslag zullen we in perioden van hoge zon en wind, inperking van zonne- en windprojecten gaan zien. Sterker nog, dat zagen we eind juni dit jaar voor het eerst toen de Nederlandse netbeheerder TenneT alle zonne- en windparken in het zuidwesten van het land direct uitschakelde om hun netwerk te beschermen. De toekomst van schone energie gaat niet alleen over het produceren van hernieuwbare energie, maar ook over opslag en systeemflexibiliteit om het gebruik van energie te optimaliseren. Het samenhangende geheel bevindt zich nog in de experimentele fase en er moeten nog grote stappen worden gezet. Zowel op technisch niveau als, misschien nog wel belangrijker, beleidsniveau.


Kunt u als Europese speller wat vertellen over de verschillende markten in Europa? Wat bevordert ontwikkeling en waar is het uitdagender?

AK: Het belangrijkste verschil is dat stimuli geografisch inconsistent zijn. Veranderingen in stimuli worden grotendeels gevoerd voor politiek gewin en soms op korte termijn. Dit maakt het in het beste geval moeilijk om te plannen, en kan in het slechtste geval leiden tot ‘boom of bust’-situaties. In Nederland bijvoorbeeld, zou de stimulans voor het compenseren van onrendabele zonne- en windproductie, SDE+, in 2019 eindigen en worden vervangen door de verruimde SDE++, die de energietransitie verder stimuleert. Vervolgens kondigde het kabinet in november 2019 op vrij korte termijn een extra ronde SDE+ aan in voorjaar 2020.

LH: Een ander voorbeeld is Spanje. Tot 2015 was daar een bloeiende zonne-energiemarkt, maar toen voerde de regering de zeer controversiële zonne-energiebelasting in, die mensen effectief financieel strafte voor hoge consumptie van zelfopgewekte energie. In 2018 heeft de nieuw gekozen regering de belasting ingetrokken, en de zaken gaan nu vrij snel weer vooruit.

AK: Uiteindelijk vereist een efficiënte transitie naar een toekomstig energiesysteem dat alle regeringen duidelijke duurzaamheidsdoelen voor de lange termijn vaststellen en behalen.

Staan er nog andere initiatieven op uw duurzaamheidsagenda om schone energie te stimuleren?

AK: Een belangrijk initiatief betreft het tweeledig gebruik van land; bijvoorbeeld carports met geïntegreerde zonne-energie of landbouwgrond met PV dat geïnstalleerd is op een hoger niveau om sommige voordelen van een traditionele kas te bieden terwijl de gewassen eronder kunnen groeien.


Zoals elke toekomstgerichte organisatie, zijn we van plan om over te stappen op elektrische auto’s. Ook zijn we in gesprek met een potentiële partner in de geothermie om te onderzoeken of dit (aardwarmte) gecombineerd kan worden met zonne-energie om warmtepompen energieneutraal te maken. Innovatie is het sleutelwoord in deze snelgroeiende markt voor hernieuwbare energiebronnen.

Kunt u iets vertellen over uw relatie met Alfen?

AK: Het is voor ons belangrijk om samen te werken met een betrouwbare partner, met ruime ervaring, die gewend is mee te denken en ideeën te delen om tot de optimale oplossing te komen. We hebben genoten van onze werkrelatie en het samenwerken om projecten naar een hoger niveau te tillen.


LH: Alfen heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd met zijn kennis en advies met betrekking tot middenspanningsnetwerken. Dit heeft ons geholpen de oplossing te vinden die rekening houdt met het grotere geheel, inclusief installatiekosten, efficiëntie en betrouwbaarheid.

Alfen_magazine_2020
.pdf
Download PDF • 4.41MB

UNISUN ENERGY BV

Westblaak 35

3012 KD Rotterdam
Tel: + 31 10 820 8701

KvK: 66682037
BTW: NL856659460B01

Volg ons

  • Facebook Unisun Energy
  • LinkedIn Unisun Energy
  • Instagram Unisun Energy

© Copyright 2020 - Unisun Energy BV